Bestuurdersaansprakelijkheid bij de VvE: wat moet je weten?

Als je bestuurslid bent van een Vereniging van Eigenaars (VvE), dan draag je verantwoordelijkheid voor het functioneren van de organisatie. Maar hoe zit het met je persoonlijke aansprakelijkheid? Wat als er iets misgaat?

Goed nieuws: zolang je je taak naar behoren uitvoert en je aan de regels houdt, hoef je je geen zorgen te maken. In dit artikel leggen we uit wat je rechten en plichten zijn en hoe je als VvE-bestuurder zorgvuldig handelt.


Hoofdregel: handelen namens de VvE

Als bestuurder handel je altijd namens de VvE, die een rechtspersoon is. Dat betekent dat wanneer er schade ontstaat door jouw handelen, de VvE in principe aansprakelijk is, niet jij persoonlijk. Alleen bij ernstige misstappen kan daar verandering in komen.

Ernstig verwijt: wanneer ben je wél persoonlijk aansprakelijk?

Je bent alleen persoonlijk aansprakelijk als je met ernstige verwijtbaarheid handelt. Denk bijvoorbeeld aan:

In zulke gevallen kun je als persoon worden aangesproken, met alle (financiële) gevolgen van dien.

Commerciële organisaties vs. VvE's

In het bedrijfsleven is er veel aandacht voor bestuurdersaansprakelijkheid, met soms uitgebreide regelgeving. Die wetgeving is echter niet van toepassing op niet-commerciële organisaties zoals een VvE. De kans op persoonlijke aansprakelijkheid is hierdoor een stuk kleiner, zolang er sprake is van normaal en zorgvuldig bestuur.

Beperkte beleidsvrijheid: bescherming voor de bestuurder

Als bestuurder van een VvE voer je voornamelijk besluiten uit die door de ledenvergadering zijn genomen. Daardoor heb je beperkte beleidsvrijheid en word je meestal gedekt door het collectieve besluit. Mocht een mede-eigenaar schade claimen, dan is in veel gevallen niet jij, maar de VvE als rechtspersoon aansprakelijk.

Schade: wanneer ben jij aansprakelijk?

Alleen als aantoonbaar is dat een bestuurder schade heeft veroorzaakt door foutief handelen én dit handelen persoonlijk te verwijten is, kun je als bestuurder aansprakelijk worden gesteld. Het moet dan gaan om bijvoorbeeld:


Wat betekent dit in de praktijk?

Voor de meeste bestuursleden is er geen reden tot onrust. Zolang je:

is persoonlijke aansprakelijkheid nagenoeg uitgesloten.

Gebruik je het VvE-platform van Solvve? Dan werk je automatisch veiliger en transparanter. Met duidelijke actiepunten, besluitregistratie, en notulen heb je als bestuurder altijd bewijs van je handelen en kun je aantonen dat je juist hebt gehandeld.


Samenvatting

Een bestuursfunctie bij een VvE brengt verantwoordelijkheden met zich mee, maar ook bescherming. Mits je zorgvuldig handelt, is het risico op persoonlijke aansprakelijkheid klein. Solvve helpt je bovendien om die zorgvuldigheid eenvoudig te waarborgen.

Heb je vragen over je rol als bestuurder of over hoe Solvve hierbij kan ondersteunen? Neem gerust contact met ons op via info@solvve.nl.