Per 1 januari 2025 is de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) op een aantal punten aangepast. De wijzigingen zijn beperkt, maar relevant voor VvE’s die plannen hebben voor verduurzaming of bezig zijn met de voorbereiding ervan.
In dit artikel lees je wat er hetzelfde is gebleven, wat er is veranderd en waar je als VvE rekening mee moet houden bij het aanvragen van subsidie.
Een veelgemaakte fout is dat subsidie op het verkeerde moment wordt aangevraagd. Daarom eerst nog even de belangrijkste regels op een rij:
Voor onderzoeken (zoals maatwerkadvies, DMJOP, flora- en faunaonderzoek of laadpuntenadvies) geldt: achteraf aanvragen. Deze subsidie staat los van de uitvoering van maatregelen.
Voor uitvoering van maatregelen (zoals isolatie, zonnepanelen of het Zeer Energiezuinig Pakket) geldt: vooraf aanvragen. De aanvraag moet dus binnen zijn voordat het werk begint.
Het is verstandig om dit goed vast te leggen binnen het bestuur, zodat belangrijke stappen of deadlines niet gemist worden.
De subsidieregeling is op een aantal punten verruimd:
Bij het aanvragen van subsidies komt nogal wat kijken: offertes, planning, afstemming in de ALV en het verzamelen van stukken. Dit zijn een paar dingen die je als VvE kunt doen om dit proces overzichtelijk te houden:
Of je nu werkt met software of gewoon met een goed georganiseerde map: structuur is essentieel.
Meer weten over de SVVE-regeling, subsidiebedragen of hoe je deze aanvraagt? Kijk op:
Heb je als bestuur of beheercommissie behoefte aan ondersteuning bij het organiseren van dit soort trajecten? Dan kan VvE-software zoals Solvve helpen om zaken centraal en gestructureerd vast te leggen, maar dat is geen voorwaarde om subsidie te kunnen aanvragen.