VvE reservefonds: geen extraatje maar pure noodzaak

Sinds 2008 is het verplicht voor VvE’s om te reserveren voor toekomstig groot onderhoud. En eerlijk? Dat is ook gewoon logisch. Want wie verstandig is, weet: onderhoud komt hoe dan ook. Dan kun je er maar beter op voorbereid zijn.

Toch zorgt de term “reservefonds” vaak voor verwarring. Alsof het om een soort spaarpotje gaat dat je misschien ooit nodig hebt. In dit artikel leggen we uit waarom dat beeld niet klopt – en hoe je als VvE goed (en slim) omgaat met het geld voor onderhoud.


Wat is een reservefonds eigenlijk?

Volgens de wet (artikel 126 lid 1, boek 5 BW) moet elke VvE een reservefonds aanhouden “ter bestrijding van andere dan de gewone jaarlijkse kosten”. Daarmee bedoelen we dus het grote onderhoud. Denk aan:

Je reserveert dus voor uitgaven die niet ieder jaar terugkomen, maar wel onvermijdelijk zijn.


Waarom het zo belangrijk is

De kosten voor groot onderhoud verschillen per jaar enorm. Het ene jaar doe je bijna niks, het andere jaar moet er ineens voor tienduizenden euro’s worden aangepakt. Daarom is een buffer cruciaal. Want zonder geld op de plank kom je in de knel.

Een goede VvE:


“Onvoorzien onderhoud” bestaat eigenlijk niet

Het woord “reserve” suggereert vaak dat het om extra’s gaat. Maar groot onderhoud is niet optioneel – het komt gewoon. Misschien weet je niet precies wanneer, maar dat het gebeurt is zeker. Dus je legt niet ‘voor de zekerheid’ geld apart, je moet sparen voor verplichtingen die eraan komen.

In feite is het dus geen reserve, maar een voorziening: geld dat bedoeld is voor toekomstige uitgaven waarvan je weet dát ze komen, al weet je misschien nog niet exact wanneer.


Hoe ziet dat eruit in de administratie?

Als VvE houd je deze reserve aan in je boekhouding:

Zo heb je niet alleen een boekhoudkundig vinkje, maar ook daadwerkelijk geld klaarstaan als het nodig is.


Maak het bespreekbaar in jouw VvE

Sommige leden zien de reserve nog steeds als ‘onnodige luxe’ of iets voor noodgevallen. Maar dat beeld klopt dus niet. Het gaat gewoon om verplicht onderhoud – niets meer, niets minder.

Als bestuur is het slim om dat duidelijk uit te leggen:


Hoe Solvve helpt

Met Solvve houd je je reservefonds overzichtelijk en transparant:

Zo weet iedereen wat er speelt, wat er is gereserveerd en waar het geld voor bedoeld is.


Samengevat

Een reservefonds is géén spaarpotje voor noodgevallen. Het is het fundament onder goed VvE-beheer. Door op tijd en structureel te reserveren voorkom je financiële problemen én zorg je voor een goed onderhouden gebouw.

Wil je dit beter regelen?
Met Solvve maak je het beheren van je VvE niet alleen makkelijker, maar ook inzichtelijker en eerlijker.

Start vandaag je gratis proefperiode van 30 dagen
Of probeer het eerst in onze demo-omgeving