Wat als een VvE-lid niet betaalt? Zo ga je er als bestuur mee om

Als een eigenaar binnen de VvE zijn maandelijkse bijdrage niet betaalt, kan dat vervelende gevolgen hebben voor alle andere leden. Maar wat kun je doen om dit te voorkomen of de schade te beperken? In dit artikel leggen we het uit.


Waarom tijdig betalen zo belangrijk is

Het betalen van de VvE-bijdrage heeft direct invloed op de mogelijkheid van de VvE om onderhoud te verrichten en rekeningen te betalen. Denk aan kosten voor water, elektriciteit, verzekeringen of geplande onderhoudswerkzaamheden. Wanneer één of meerdere leden niet betalen, komt de hele begroting onder druk te staan.

Daarnaast is het belangrijk om een helder incassobeleid te hebben. Dit vergroot de betalingsdiscipline binnen de VvE.


Wat zegt het modelreglement?

Volgens het Modelreglement 2006 & 2017 gelden de volgende regels:

  1. Eigenaren moeten hun bijdrage maandelijks vooraf betalen.
  2. De bijdrage moet uiterlijk voor het begin van de maand zijn voldaan.
  3. Bij een achterstand kan de VvE rente en incassokosten in rekening brengen.
  4. Elke eigenaar is aansprakelijk voor zijn aandeel, ook bij verkoop.
  5. Het bestuur is gemachtigd om kosten te verhalen op de wanbetaler.

Veel VvE's nemen deze bepalingen op in het huishoudelijk reglement om juridische duidelijkheid te scheppen.


De incassoprocedure

Een duidelijke incassoprocedure helpt om problemen te voorkomen. Deze procedure moet worden vastgesteld door de algemene ledenvergadering. Elementen die hierin thuishoren:

Zodra de procedure formeel is vastgesteld, is het de taak van het bestuur (of beheerder) om deze ook daadwerkelijk uit te voeren.


Wanneer schakel je een incassobureau in?

Als de wanbetaler ondanks herinneringen niet betaalt, kan een incassobureau worden ingeschakeld. Let hierbij op:

Volgens de wet mag het bestuur pas overgaan tot inschakeling van een incassobureau als daar toestemming voor is verleend in een eerdere ledenvergadering.


Verkoop van het appartement

Bij verkoop van het appartementsrecht moet de notaris opgave doen van openstaande bijdragen. Deze kunnen worden ingehouden op de verkoopopbrengst. Ook dan blijft de oorspronkelijke eigenaar aansprakelijk voor achterstallige bedragen van eerdere jaren.


Wat als het echt misgaat?

Wanneer de achterstand niet wordt betaald en er juridische stappen volgen, kunnen de andere eigenaren uiteindelijk opdraaien voor het openstaande bedrag. De wet schrijft voor dat het bedrag dan wordt verdeeld over de overige leden.


Samenvatting

Een wanbetalende buurman is vervelend, maar hoeft geen ramp te zijn als de VvE goed voorbereid is. Zorg voor duidelijke afspraken, een helder incassobeleid en stem belangrijke beslissingen af met de ledenvergadering. Zo voorkom je financiële problemen en blijft de VvE gezond.

Meer weten? Neem contact met ons op via info@solvve.nl of ontdek hoe Solvve met onze boekhoudmodule en actiepuntenoverzicht helpt bij het tijdig signaleren en opvolgen van achterstallige betalingen.